27 d’abr. 2010

PNINIFICA'T

Pnin
Vladimir Nabokov
Any: 1957


Imagineu un home peculiar. Concretament un professor rus peculiar. Imagineu-lo recte i pulcre. Tan planificador com despistat. Dels que calculen la rectitud de la corbata amb cartabó i després s’equivoquen de metro. Una d’aquestes persones amb una lògica interna brutal, amb gran fervor pel propi ordre però en una permanent desconnexió de la realitat. Si esteu pensant en Louis Van Gaal no aneu tan desencaminats. Poseu-li una jaqueta marró i un doctorat i voila, us presento a Pnin. El personatge de la novel·la més atractiva i divertida de l’universal Vladimir Nabokov.

L'emigració russa als Estats Units deuria al·lucinar al descobrir el món modern. Pautes de conducta desenfadades, himnes en decadència, nostàlgia inexistent. Les onades de capitalisme esborraven la melancolia soviètica de la major part de nouvinguts. A alguns però, connectar amb aquest món d'automòbils, revistes i jazz els era impossible. La negació del present els duia a una volcànica i melancòlica idealització de les seves terres fredes. Es recloïen en el somni aristocràtic dels escriptors russos. De Tolstoi i Dostoyevski.

L’amic Nabokov va néixer el dia de Sant Jordi de 1899 a Sant Petersburg i deu anys més tard escapava amb la seva família de la Revolució Russa. Fins als anys quaranta no va arribar als Estats Units. Aviat va ser conegut arreu del món per la seva obra més famosa, la lleugerament depravada Lolita (1955). Dos anys més tard, gràcies a l’èxit rotund d’aquesta història sobre l’amor d’un professor per una encara-no-adolescent, va poder dedicar-se plenament a escriure. I va escriure Pnin.Aquest simpàtic Pnin fa riure. Fa riure al lector i fa que s'ho passi bé. És com veure un Chaplin soviètic relliscant per les escales socials del professorat d'una facultat americana. Però aquesta simpatia es converteix en tendresa i finalment en respecte. És fantàstic veure que, en el fons, l'única persona veritablement civilitzada és ell: es converteix en heroi en un món depravat.

És un llibre curt i entranyable, fàcil de llegir i que desprèn constantment un no sé què de ganes de viure i de comunicar-te. Llegeix-lo i pninifica’t, que arriba l’estiu.