24 d’abr. 2010

'LAST CHANCE FOR A SLOW DANCE'

A banda de ser el títol d'un tema de Fugazi, "Last Chance for a Slow Dance" és també la carta de presentació de Herbert Baglione a Barcelona, conegut per ser un dels màxims exponents del moviment urbà de Brasil. Representant del street art des dels seus inicis, la qualitat de la seva obra l'ha transportat dels carrers del seu São Paulo natal a galeries d'arreu del món, on ha demostrat que és capaç de plasmar la seva creativitat en qualsevol suport. El seu talent es presenta a la Iguapop Gallery amb la força de qui, tot i la seva joventut, ja porta molts anys fent-se sentir.

Baglione és un dels responsables que a dia d'avui São Paulo s'hagi convertit en un punt de referència per a la comunitat internacional de street art, juntament amb altres artistes com Os Gemeos, Fefe Talavera, Calma, Speto o Vitche. Però tot i això, cada vegada més prefereix vincular-se a altres gèneres artístics i evitar qualsevol tipus de classificació.

La seva proposta artística destaca per l'elegància i l'originalitat de les seves línies, però també pel seu particular estil i la complexitat dels temes que tracta, visibles tant en les il•lustracions com en les pintures i els seus treballs en el carrer. I és que la seva obra destaca per mèrits propis entre l'efervescent panorama artístic contemporani sorgit de les noves tendències urbanes.

El primer que salta a la vista ésla seva influència de l'Art Nouveau, sobretot d'Audrey Beardsley, el destacat il·lustrador de les obres d'Oscar Wilde. Tot i això, les seves figures humanes són més aviat gòtiques, i destaca la seva tècnica sutil i elegante amb la combinació del negre i el blanc en obres on no hi ha quasi espai pel color.

A través de les seves obres explica petites històries que condimenta amb un punt absurd per tal de sacsejar l'espectador. Es fixa en els defectes humans per tractar temes com la mort, l'individualisme, la familia o el caos, sempre des d'una perspectiva cínica molt sutil. Els seus personatges, amb evident obessitat o anorèxia, es veuen implicats en escenes misterioses i doloroses, que il·lustren l'interès de l'artista per la imperfecció humana.