10 d’abr. 2010

EL RETORN D'OCAÑA A LA RAMBLA

José Pérez Ocaña, més conegut com Ocaña, va ser un dels personatges més emblemàtics de la Barcelona dels anys 70. Pintor naïf i activista homosexual, Ocaña va ser un artista inclassificable, un incondicional de La Rambla, una rara avis, un personatge lliure i irreverent que va viure sempre al marge de les convencions de l'època.

Ara, 27 anys després de la seva mort, una exposició el retorna a la seva estimada Rambla, en concret a La Virreina, per tal de descobrir un artista total, més enllà de folclorismes, provocacions i anècdotes, en la que és la primera mostra tan completa que es fa de l'artista.

Fins al 24 de maig sou a temps de veure "Ocaña 1973-1983: accions, actuacions, activisme", una mostra que reconstrueix la seva figura a partir de les restes documentals per tal de recuperar Ocaña i tota una forma de vida marcada per la confusió entre política i estètica. Una quantitat increíble de fotografies i projeccions retraten un període que encara ara s'està revisant, el de la transició paral·lela a la transició democràtica.

Però qui va ser realment Ocaña? Va néixer l'any 1947 a Cantillana (Sevilla), però la seva forma de vida i els seus hàbits sexuals el van portar a emigrar a Barcelona l'any 1973. Va convertir La Rambla en el seu escenari i es va traslladar a viure a la Plaça Reial, on tenia un altar amb una imatge de la Verge de l'Assumpció plena de flors al balcó, i on va conèixer a artistes com Nazario, Copi o Camilo.

Són els anys de la transició democràtica i el protagonisme de la seva vida pública, les seves aparicions a esdeveniments musicals i polítics i el paper destacat del seu cos durant les manifestacions del col·lectiu gay el van col·locar en un lloc estrany, entre les pràctiques de la performance i l'acció.

De fet, Ocaña mai va ser reconegut com a actor o pintor, però la seva creativitat es filtrava per tots els racons de la seva quotidianitat. És més, ell ja es referia a la seva pròpia vida com un treball. D'una banda, com a pintor va produir gran quantitat de quadres de verges, sants, angelets, flamenques i processons amb un peculiar estil naïf. Però alhora, va desenvolupar una faceta de transformista, actor i escenògraf.

Vist des de fora, Ocaña era un pintor, una boja transvestida, un activista homosexual i un provocador. Però si la seva vida es va caracteritzar per la voluntat de marcar la diferència, la seva mort tampoc va ser comuna. Ocaña va morir l'any 1983 poc després d'un accident durant el qual es va incendiar la seva disfressa de sol quan desfilava a les festes del seu poble. Només havien passat deu anys des del seu esclat com a artista, però si visiteu la mostra de la Virreina veureu que per ell va ser temps suficient per desenvolupar una àmplia trajectòria.

1 comentari:

dianayr ha dit...

totalment recomanable!