21 d’abr. 2010

EL PRIMER 23 D'ABRIL DE L'E-BOOK

Fricoleg 6 big
Tots hem sentit parlar d'un dels booms comercials de l'últim trimestre del 2009 i un dels regals d'aquest últim Nadal: el llibre electrònic o e-book. Doncs bé, si encara no saps què és, com funciona, si realment és o no útil i si acabarà amb el format de paper físic o no tindrà futur, després de l'hipersalt t'ho expliquem amb tot luxe de detalls.

Si algú recorda la pel·lícula del 2002 Minority Report, potser li ve al cap aquell diari que llegia un home al carrer que de sobte canviava amb les últimes notícies. Això era un exemple del que es coneixia ja com paper o tinta electrònica, que donarien pas al que avui coneixem com e-books, terme provinent de l'anglès electronic book o llibre electrònic. I tot i que parlem d'una pel·lícula de principis del 2000, la tecnologia es va descobrir fa uns 40 anys. El seu desenvolupament, però, va començar a ser més fort a finals del segle passat, arribant al seu punt més important cap al 2006, quan Sony va llançar al mercat el seu primer dispositiu (els anteriors van ser prototipus o no comercials) i va ser l'obertura del mercat per a moltes altres marques que avui ja tenim disponibles a qualsevol botiga d'electrònica i informàtica.


Fricoleg 6 almig

L'escena de la pel·lícula "futurista"


L'aparell en sí no deixa de ser una pantalla amb unes propietats que la fan diferents de les d'un ordinador, telèfon mòbil o reproductor multimèdia portàtil, ja que a diferència de les típiques pantalles en color, ni necessiten brillar molt ni tampoc que es vegin amb una gran definició. El que es busca en aquest aparell és que es pugui tenir un alt nivell de contrast per poder diferenciar bé les lletres sense cansament per la vista i un baix consum perquè duri hores i hores. A més, cal dir que l'e-book no és gairebé nociu per la vista, o poc més que llegir sobre un llibre convencional. Tot i això, cada vegada surten més aplicacions per iPod/iPhone, MP3/MP4 i fins i tot per altres dispositius electrònics portàtils que sí que poden arribar no només a cansar la vista, sinó també perjudicar-la.

Però no tota la motivació d'aquest producte va ser només comercial, no. Fins fa poc, cada dia es gastaven centenars de tones de paper per poder difondre tota la premsa escrita (diaris, revistes, etc.) amb tot el que això implicava. I tot i que l'alternativa era cara fa uns anys, avui en dia és més que assequible, sobretot tenint en compte la despesa mediambiental que pot suposar en un futur bastant immediat, però que és difícilment calculable encara. I tot i que molts romàntics encara voldran tenir els seus llibres en paper, haurien de parar a pensar que potser és una manera de donar-li un bon ús als recursos que encara ens queden, però que es poden esgotar en poc temps. Però això és una reflexió que ha de fer cadascú pel seu compte.


Fricoleg 6 al mig 2
Imatge cada vegada més habitual


I tu què en penses? Estalvi o inversió? Ecologia o tradició? Practicitat o pragmatisme?

7 comentaris:

mir* ha dit...

Jo ho sento, però sóc una nostàlgica del paper i considero ja passem massa temps davant de les pantalles. En definitiva, que els e-book no em convencen gens ni mica!

Muntsa ha dit...

En el cas dels diaris seria útil, ja que cada dia es gasten tones i tones de paper. Ara, els llibres és diferent, un llibre és un objecte que et pot durara anys i que, alguns casos, té una certa càrrega sentimental...

Els llibres es penjaran a internet de manera pirata igual que els discos?

Lluís Huedo ha dit...

Teniu rao tots!
Els llibres no es perdran… Però això dona molt joc. GN podria treura un llibre online sense haver-se de gastar un euru.
Te'n pots anar de viatge amb 300 llibre pel pes i volum d'un.
Segur que té recursos molt bons per trobar varis punts de llibre de diferents llibres, sense haver de buscar el subrrallat por ahí.
Tot i que sí, els llibres com els vinils estan per quedar-se, el tacte, etc, és incomparable.
Per no dir que dedicar un llibre regalat (per st jordi, per exemple) és un pel més difícil amb el llibres electrònics.

mir* ha dit...

D'acord, és cert que no havia pensat en la comoditat de marxar amb un e-book de viatge. En casos així, potser no seria tan radical!

Aleix Cabarrocas ha dit...

Doncs a mí poder posar tota la bibliografia de la carrera en un dispositiu així em sembla PERFECTE.

Míriam Gómez ha dit...

El debat està servit! D'una banda ecològicament això és perfecte, però clar... i l'encant dels llibres, de passar pàgina?
Jo entenc el que diu l'Aleix, i juvar, és cert! I of course estic molt d'acord amb la Muntsa que això és genial pels diaris!
Sóc de l'opinió que tampoc estem davant d'un gran canvi, no tan radical com la invenció de la tele, que tampoc va desbancar la ràdio! Però com serà el futur? Biblioteques buides amb mil pc's on descarregar-se llibres per uns dies? Com ho gestionaran tot això? tmb hi hauran llibres pirates com bé dieu? S'acabaran les llibreries?
És un tema que em té fascinada amb pros i contres francament!
I clar... per Sant Jordi regalarem un link de descàrrega?
No sé, no sé!

Lluís Huedo ha dit...

Discrepo. No n'estic del tot segur que la informàtica consumista de quasi usar i tirar en quan surti un nou model se'n pugui dir ecològic. El paper sí és biodegradable.
Tant un com l'altre depenen més de l'us social i empresarial que se'n doni. Si al paper se l'usa bé és més ecològic, sense generar paper innecessari. Si els llibres electrònics no s'espatllen o s'actualitzen els sistemes cada dos per tres, pot ser també, sobretot si es fa un sistema de desguas per peces.