3 d’abr. 2010

CANVIS A LES CIUTATS LLATINOAMERICANES

El fotògraf argentí Horacio Coppola (Buenos Aires, 1906) ha traçat la història de la capital argentina des dels anys 20 i amb la seva Leica ha aconseguit retratar com pocs la soledat urbana amb una elegància exquisida. Ara que compta amb 103 anys, Coppola segueix recorrent la seva ciutat amb cadira de rodes i enyora el Buenos Aires que fa molt que va deixar d'existir. Sergio Larrain (Santiago de Xile, 1931) és un dels fotògrafs més destacats del seu país. Tot un mite a l'agència Magnum, on va entrar gràcies a Henri Cartier-Bresson, va treballar durant els anys 50 i 60 per les millors revistes europees. En l'actualitat renega de la fotografia, ja que, segons ell, és "un acte de vanitat", amenaça de cremar els seus negatius i rebutja que s'exposi la seva obra.


Tot i això, la mostra "El Pes de la Ciutat", a la Fundació Foto Colectania, recull una selecció de 80 imatges de la col·lecció d'Anna Gamazo de Abelló, on tots dos artistes, entre d'altres, hi són presents.

És el cas d'Agustín Jiménez (Mèxic, 1901-1974) que, tot i estar al centre de l'avantguarda fotogràfica mexicana de principis del segle XX, va tenir una producció molt curta i les seves còpies d'època van molt buscades.

A "El Pes de la Ciutat" el fil argumental són els retrats de les grans ciutats llatinoamericanes, protagonistes dels canvis més importants de la zona. Majoritàriament en blanc i negre, el recorregut que dibuixen les imatges és inacabable i abasta des del Buenos Aires borgià d'Horacio Coppola a la revolució cubana d'Alberto Korda. I és que la col·lecció de Gamazo reuneix alguns dels millors exemples de la fotografia llatinoamericana del segle XX. Hi trobareu obres del cubà Alberto Korda, que va saltar a la fama per les fotos del Che, de Geraldo de Barros, representant de la fotografia avantguardista brasilera, o de Pablo Ortiz Monasterio, retratista de la marginalitat de Mèxic, entre d'altres.

Gamazo, fotògrafa aficionada i autodidacta, va entrar en contacte amb la fotografia a través dels llibres i del paper, i de la mà d'Alexis Fabry, conservador i comissari de la mostra, va començar a adquirir imatges fa set anys. En total compta amb un conjunt de 400 fotografies que tenen en comú el temps, el segle XX, i l'espai, Llatinoamèrica. Un exemple de tots els estils i tècniques de la fotografia, on els protagonistes són les persones i la seva història.