27 de març 2010

L'EXTRAVAGÀNCIA DE FEDERICO FELLINI

Segur que tots recordeu el petó d'Anita Ekberg i Marcello Mastroianni davant de la Fontana di Trevi a La Dolce Vita. Aquesta seqüència creada per Federico Fellini és encara ara una poderosa icona de la cinematografia mundial, però el cert és que aquest petó mai va existir perquè en el precís instant en què els llavis del periodista i de l'actriu s'estaven a punt de trobar, l'aigua de la font s'atura i ella diu "listen!", ell es gira… i la intensitat del moment desapareix.

La inexistència d'aquest petó, imaginat per tothom, és només una de les moltes sorpreses que podeu trobar a la mostra "Federico Fellini. El circ de les il·lusions", que es pot veure al CaixaForum fins al 13 de juny.

Més de 400 peces, que inclouen fotografies i documents inèdits, ens permeten abordar l'imaginari del realitzador de films com ara La Strada o 8 ½, així com descobrir que l'extravagància i el gust per l'excés que trobem en algunes de les seves pel·lícules no sempre van sortir, únicament, de la imaginació de Federico Fellini.

És el cas de la cèlebre escena inicial de La Dolce Vita, on un helicòpter sobrevola Roma amb una estatua de Jesucrist penjant, escena que va fer que la pel·lícula fos considerada blasfema i es prohibís, per exemple, a l'Espanya del 1960. L'exposició del CaixaForum demostra com quatre anys abans de la seva filmació, un noticiari cinematogràfic catòlic va mostrar un helicòpter aterrant a la milanesa plaça del Duomo per recollir una escultura de Jesucrist i portar-la fins al Vaticà.

I és que aquesta mostra aporta suficient documentació perquè ens adonem que, a diferència del que s'acostuma a pensar, la construcció del món extravagant de Fellini no va ser fruit d'una imaginació desbordada, sinó que molt sovint es va nodrir de la realitat.

La mostra està organitzada temàticament i s'hi pot veure la trajectòria de Fellini, des dels seus inicis com a caricaturista i guionista fins a convertir-se en un reconegut realitzador. Hi podreu veure material sobre les seves pel·lícules, però també tota mena de curiositats, com ara una fotonovel·la protagonitzada per Mastroianni o les primeres escenes de Mastorna, un film que sempre havia de ser la seva propera pel·lícula, però que al final mai es va arribar a fer i es va convertir en un còmic.

1 comentari:

Anònim ha dit...

He visitat aquesta exposició, està genial!