6 de març 2010

LA MÀGIA DE MARIANO FORTUNY


La maquinària de la Fàbrica Fortuny, situada a una de les illes de Venècia, no ha deixat de produir teles estampades des de finals del segle XIX, quan Mariano Fortuny la va inventar. I és que les seves tècniques d'estampació són, encara avui, una incògnita que s'amaga dins les parets de la factoria. Però qui va ser Mariano Fortuny?

Dissenyador de moda, pintor, fotògraf, escenògraf, il·luminador o gravador. La Pedrera s'ha proposat treure de l'anonimat aquest artista polifacètic amb la mostra "Fortuny, el mag de Venecia".

Mariano Fortuny i Madrazo (1871-1949), fill del pintor Marià Fortuny, va registrar més d'una vintena de patents, que inclouen des d'un sistema de navegació a una paleta de colors propis. Va dissenyar i confeccionar el primer vestit que va ser considerat una obra d'art, el model Delphos, i va ser el responsable de transformar l'espai escènic teatral, amb una tècnica d'il·luminació indirecta.

Amb aquestes credencials costa de creure que Fortuny sigui pràcticament un desconegut pel gran públic i, per aquesta raó, l'Obra Social de Caixa Catalunya s'ha proposat de fer-li justícia. Es tracta de la mostra més exhaustiva que mai s'ha fet sobre l'artista fora de Venècia, la ciutat que el va acollir, amb més de 300 obres de diferents disciplines.

Se'l conexia com el "Leonardo del segle XX", en referència a la seva capacitat inventiva i a la seva personalitat polifacètica, però va ser el seu amic Proust qui el va batejar com "El mag de Venecia", ja que els colors, les formes i els teixits dels vestits de Fortuny eren, segons l'escriptor, la millor representació de l'esperit de la ciutat dels canals.

Sou a temps de descobrir l'obra i la trajectòria de Mariano Fortuny fins al 27 de juny a La Pedrera.