19 de març 2010

THE HURT LOCKER


THE HURT LOCKER
Director: Kathryn Bigelow
Any: 2008
Gènere: Acció/Drama
Per segona vegada a la història deu films optaven a l'Oscar com a millor pel·lícula, si fa 50 anys la guanyadora va ser la fabulosa Casablanca, en l'edició d'enguany la premiada (per sorpresa de molts) va ser una no massa publicitada Hurt Locker. Una història ambientada a l'Iraq, on un home lluita contra si mateix mentre desactiva bombes. Proposta interessant i ben desenvolupada, probablement (segur) no és la millor pel·lícula del 2009, però si de les més destacables dins les nominades juntament amb Inglourious Basterds.

Jeremy Renner interpreta a William James, un sergent de primera a qui li encarreguen liderar un equip de desactivació d'explosius (EOD). William juntament amb els seus altres dos companys, el sergent J. T. Sanborn (Anthonie Mackie) i l'especialista Owen Eldridge (Brian Geragthy) hauran de detectar i desactivar bombes en plena post-guerra a Iraq. Els mètodes peculiars del sergent James i la seva intensa vida interior provocaran tensions amb el seu equip.

El treball interpretatiu del film és molt bo, Jeremy Renner fa un paper excepcional, creïble i profund dins l'arquetip. Anthonie Mackie, Brian Geragthy, Guy Pearce, Evangeline Lilly i Ralph Fiennes completen el càsting donant força i solidesa.

The Hurt Locker està inspirada en les experiències viscudes pel periodista Mark Boal, qui va passar 15 dies amb un EOD a Iraq. Kathryn Bigelow estava familiaritzada amb la seva feina, i va decidir aprofitar les seves vivències per intentar plasmar la realitat de la guerra des d'una altre perspectiva, fugint dels estereotips i de la visió formal que ens sol arribar.

L'encant i la força de l'argument resideixen en la forma com se'ns explica la guerra, o més aviat, com viu la guerra un soldat, l'addicció al combat, a la adrenalina, a la tensió i la incapacitat per portar una vida normal fora de l'entorn hostil del perill. La guerra com a droga, una droga mortal. Tot i tenir una vida estable i típica el protagonista no s'integra i no troba el seu lloc, doncs el que realment li agrada no hi és dins del quotidià si no en la demagògica realitat de l'exercit. Aquesta reflexió, és el pal de paller sobre el que gira tot el llargmetratge, molt ben compassat i tractat. La idea no és nova, però el procediment és suau i dinàmic. Si a això li afegim totes les situacions de dramatisme i tensió pròpies del gènere vèlic, tenim un dels motius pels quals els yankees han perdut el cap amb The Hurt Locker.

Sis van ser els Oscars que va guanyar el film: Direcció, edició, só, edició sonora, pel·lícula i guió original. Justificats? Certament The Hurt Locker és una bona feina, un metratge sòlid, que contínuament transmet, formalment perfecte i directe, amb bones i creïbles interpretacions, un projecte seriós on la idea mai es perd i està ben desenvolupada. Però l'any passat van haver molt bones pel·lícules, algunes no han sigut ni nominades (Moon o Where the Wild Things Are). A títol personal crec que és bona però no la millor, a Tarantino se li deuen una estatueta o dues.

D'altra banda, cal mencionar i destacar molt positivament que una dona per fi guanyi un Oscar, Kathryn Bigelow no té una carrera massa amplia i destacable, la seva producció més coneguda fins ara era Point Break (1991) o com aquí van traduir, Li deien Bodhi, però deixar al seu marit (James Cameron) li ha anat molt bé i ha fet la seva millor obra amb diferència. El món de la direcció sempre ha estat clarament dominat pels homes, són poques les directores conegudes i reconegudes, així que en ple segle XXI feia falta esfondrar un dels últims murs sexistes dins la industria.

Film a gaudir, a patir i amb el que tornar a veure el que ja forma part del nostre imaginari, però aquest cop la formula americana de pàtria, exercit i individualisme dins del gran col·lectiu no és perfecte, si no trist i decadent. Bon punt d'inflexió.

Gènere: Acció/Drama
Nacionalitat: Estats Units
Any: 2008
Duració: 131 min
Director: Kathryn Bigelow
Guió: Mark Boal
Actors: Jeremy Renner, Anthonie Mackie, Brian Geragthy, Guy Pearce, Evangeline Lilly, Ralph Fiennes

Enllaços d'interès:
Web oficial
Fitxa completa