16 de març 2010

ELS NENS-SOLDAT DE DÉU


Jesus Camp
Heidi Ewing i Rachel Grady
Any: 2004
Gènere: Documental


Sí, aquest any porto els nens a unes colònies d'estiu. Bàsquet? Futbol? Idiomes? No, dona, res d'això. Allà on van juren a la bandera americana cada matí, beneeixen la taula, es mostren agraïts al president Bush per la sagrada lluita contra l'avortament, repassen la lliçó sobre el creacionsme, preguen pels soldats que defensen la causa cristiana a l'Iraq i Afganistan, aconsegueixen contacte sublim amb Déu, es redimeixen cada dia de les seves culpes i pecats... i a sobre es diverteixen! Si, aquest any els duc al Jesus Camp!

No, no és ficció. És ben real. Jesus Camp és un documental. El primer de molts que repassarem en aquesta nova secció: l'Indocumentat.

"Estic aquí per a ser entrenat", "vull rebre la teva educació", "estic esperan-te, Déu", "faré tot allò que em diguis". Els nens, acompanyats per pares i monitors, obren els braços i van repetint les paraules que la Becky Fischer, impulsora d'aquest projecte estiuenc, va expulsant a través d'un micròfon. Els nens, mica en mica, van perdent el control emocional (ajudats, això sí, per música en directe i noies que criden paraules d'ànims) i segons els organitzadors arriben a un estat de trànsit, de connexió divina. El que veiem, però, són nens afectats i acomplexats, amb un sentiment de culpa enorme, plorant desconsoladament uns al costat dels altres.

Són els soldats evangèlics. Les seves famílies els han apuntat al Kids on fire School of Ministry, una escola protestant que ensenya als nens a predicar. La missió d'aquesta institució gestionada per la Becky és retornar els valors dels evangelistes nord-americans a la primera fila de la política americana. Forma part d'un moviment massiu als Estats Units, anomenat neopentecostal.

El documental segueix la vida d'uns quants d'aquests nens. Són fervorosos amants de Jesus que escolten música cristiana, porten samarretes amb motius religiosos i la seva única voluntat és servir a la causa divina. Sí, sí, tot plegat és molt xungo. I sí, sí, segle XXI.

Becky explica davant les càmeres, i sense cap vergonya, que treballa amb nens perquè són molt més flexibles i fàcils de modelar. El seu argument és que els musulmans també entrenen a les seves criatures amb armes de foc, els hi expliquen les maldats del cristianisme i els preparen per la Guerra Santa. Ella vol que els Estats Units siguin el país que reuneixi a tots els guerrers del cristinaisme i creu que els nens són molt necessaris en aquesta missió sagrada. El seu crit de guerra és "One Nation Under God".Els nivells de paranoia col·lectiva que es poden presenciar en aquest documental són impagables. Per exemple, el discurs de la Becky sobre Harry Potter. Explica als nens que en Harry és un bruixot i els bruixots són enemics de Déu. De fet, afirma que si el bo d'en Harry fós un personatge de l'Antic Testament, se l'hauria exterminat. Vaja, que hauria de prohibir-se'n la lectura.

Una altre de les perles és la visita d'un home que sembla un cantant de folk. Explica als nens la historieta d'un germanet petit que per culpa dels malvats que malgovernen el país no ha pogut néixer. Llavors, d'una caixeta petita en treu unes figuretes de cossos en estat embrionari de no més de quatre centímetres que va repartint entre el bocabadat públic reclamant la prohibició de l'avortament.

Jesus Camp és un document brutal que posa la pell de gallina. És un avís. Sens dubte, activa les alertes sobre una societat, la occidental, que tot i creure's moderna i laica, arrossega encara estigmes del seu passat fosc. Tots aquests nens manipulats creixeran i es convertiran en un veritable exèrcit de persones programades, de cervells sucats en l'odi i el fanatisme dels qui voldrien exterminar als que no pensen com ells. Caldrà llavors, mantenir els peus a terra i el cap fred.

5 comentaris:

Mariona ha dit...

Brutal aquest post, Albert. Ara mateix vaig a mirar el documental!

Lluís Huedo ha dit...

Vaig veure'n algo a algun lloc… Hi ha moments realment impresionants. La veritat és que tinc ganes de veure'l sencer.
Algun suggeriment d'on el puc trobar? ejem, gratis, ejem.

Anònim ha dit...

ejem http://ves.cat/adkb ejem

Lluís Huedo ha dit...

Gràcies a Déu!
jajaja


merci!

ZuhaitzV ha dit...

Això en castellà ho van passar a la tele i en van dir "Campamento Jesús"... i realment hi ha moments que sents certa angúnia.

És la creació d'un exèrcit per fer una yihad cristiana per part d'aquesta gent que s'autoanomenen cristians renascuts, els "reborns", que no disten gaire/gens d'un Bin Laden.

Ben recuperat!

Propostes de documental a recuperar: "The Fearless Freaks", sobre els Flaming Lips, i el "Skin too few" sobre Nick Drake. Increïbles.

Salutacions normals