13 de març 2010

ART MURAL D'ARTISTES GLOBALS

Mentre que a les ciutats europees és cada vegada més difícil de fer ús de façanes i murs de l'espai públic per a finalitats artístiques, l'interès i el reconeixement per l'art mural ha anat creixent. Des de les coves d'Altamira fins a l'explosió de l'art urbà, l'art mural és l'expressió creativa més antiga, lliure i d'accés més democràtic. Per aquest motiu, la Fundació Miró aplega artistes d'arreu del món perquè deixin la seva empremta a les parets blanques del museu.

El resultat d'aquesta trobada és "Murals", que podreu veure fins al 6 de juny, i que presenta l'obra d'artistes joves que han abraçat la pràctica mural de nou després de la decadència del gènere a mitjan segle. Els onze artistes convidats, que han fet les seves creacions in situ, són ben dispars: des de les sis dones soninké, que han sortit per primera vegada del seu poble, a Mauritània, fins als grafiters UTR Crew, de Bòsnia Hercegovina, o la parella formada per Nuria i Eltono, que van començar pintant les parets de Lavapiés i ara els podeu trobar per tot el globus.

Al costat dels motius geomètrics que acostumen a dibuixar a les seves cases de fang els recent casats a la tribu de les dones mauritanes, el suec Jacob Dahlgren repta el públic a participar en un joc de dianes que transformaran l'obra segons els encerts dels visitants, alhora que la italiana Ludovica Gioscia presenta un símil d'altar neobarroc en format kitsch a través de papers descatalogats i d'altres que ella mateixa crea.

L'espiritualitat del tailandès Sakarin Kure-On contrasta amb la violència visual del graffiti del grup de Sarajevo, mentre que els murs d'heures del mexicà Jerónimo Hagerman destaquen al costat de la paret de fòbies del nord-americà Brian Rea.

La mostra "Murals" provoca un impacte immediat. Les obres entren pels ulls gràcies a les seves grans dimensions, però també per l'olfacte, ja que la Fundació Miró aquests dies fa olor a aerosol i a pintura fresca.

1 comentari:

Albert Lloreta ha dit...

oh, valdrà la pena pujar fins a la Fundació Miró!