15 de febr. 2010

THE ROAD


THE ROAD
Director: John Hillcoat
Any: 2009
Gènere: Drama
Si demà ens aixequéssim i tot el que coneixem hagués desaparegut, els recursos fossin dramàticament finits, només tinguéssim la roba que portem, una pistola amb dues bales i un fill de nou anys, que faríeu?

Un cataclisme a escala mundial assola la terra, els pocs supervivents malviuen en busca d'aliment i fugen dels abundants perills: Un entorn apocalíptic, baixes temperatures, canibalisme i saquejadors. En aquest marc trobem a un pare (magistral Viggo Mortensen) i el seu fill petit (Kodi Smit-McPhee) en plena peregrinació cap a la costa sud d'Estats Units, buscant un demà inexistent.

Estem davant d'una gran pel·lícula, molt crua, crua de veritat, la sinceritat dels diàlegs entre pare i fill són colpidors. L'exercici de maduració és molt dur, un aprenentatge accelerat per afrontar la mort, la crueltat i afilar l'instint de supervivència. Per contra, el nen no pateix de les pors d'un adult, no ha conegut un altre realitat i és un pou d'innocència que ho impregna tot de bondat, estovant al seu pare i recordant-l'hi el que és la humanitat.

El film es centra en la relació paterno-filial i fuig de pretensions, no busca una solució universal pels mals de la civilització o reparar el que se'ns ensenya, tot és més proper i simple. No espereu una pel·lícula a l'estil Children of Men (2006) o un succedani de Mad Max (1979), The Road parteix del mateix concepte però l'explota d'una forma diferent i elegant, res d'acció trepidant, el que pesa són les emocions tan ben plasmades i transmeses: Paranoia, por, impotència i resignació.

The Road és l'adaptació cinematogràfica del llibre homònim escrit per Cormac McCarthy, pel que va guanyar el Pulitzer de ficció l'any 2007. El film és força fidel al llibre, i plasma molt bé les sensacions de frustració del pare, la continua angoixa davant d'un entorn molt hostil i la gran por a perdre l'única cosa que el manté amb vida, el seu fill. Només el paper de la mare (Charlize Theron) agafa més protagonisme que a la novel·la, però no és negatiu, tot el contrari, dona profunditat al personatge de Viggo Mortensen i ens ajuda a entendre el seu patiment.

Un viatge per la fi del món, una classe d'amor paternal, una lluita contra la desesperació, esgarrapant segons al destí tot empenyent un carro del Mercadona.


Gènere: Drama
Nacionalitat: Estats Units
Any: 2009
Duració: 111 min
Director: John Hillcoat
Guió: Cormac McCarthy, Joe Penhall
Actors: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Kodi Smit-McPhee
Robert Duvall, Guy Pearce

Enllaços d'interès:
Web oficial
Fitxa completa