15 de febr. 2010

Principis dels 90: In Utero o la mort del rei del Grunge

In Utero
Any: 1993
Discogràfica: Geffen


Nirvana va ser la pedra angular del rock dels 90, la banda que va canviar el curs de la música d'aquella dècada, el grup que va treure del número 1 de les llistes de vendes al Dangerous de Michael Jackson. Tot i això, no parlarem del Nevermind. A les Belles Glòries ens quedarem amb l'In Utero, un disc menys amable per l'oïda però més complex i amb mes matisos que el segon àlbum de Nirvana. Aparquem l'any 93 per veure les darreres paraules en vida de Kurt Cobain.

Allunyant-se del so perfecte
Si Nevermind va destacar per una cosa, va ser per la gran producció i el so polit que tenia, In Utero va ser un canvi de xip. Cançons amb harmonies més complexes, lletres més contundents i sobretot, un Kurt Cobain més desencantat amb el món. Des de la impressionant 'Serve The Servants' fins a l'extra track 'Gallons Of Rubbing Alcohol Flow Throught The Strip', Nirvana deixa el so amable per acostar-se al seu costat més fosc. In Utero no compta amb hits potencials tan immediats com 'Smells Like Teen Spirit', 'In Bloom' (que té una versió molt més fosca en el disc que anava a sortir per Sub Pop com a single, enlloc de 'Smells Like Teen Spirit', que encara no estava escrita) o la melòdica 'Come As You Are', però el conjunt és molt més consistent. Produït per Steve Albini (Slint, Pixies, PJ Harvey...) i Scott Litt (Geffen no va quedar gaire contenta amb la feina d'Albini), la darrera obra de Nirvana és la que més crítiques deixa per estrofa. Cobain clama per una vida més sossegada a 'Dumb', quan ja estava fart de la fama i de tot el que la rodejava. A la ja mencionada 'Serve The Servants' el vocalista critica l'absència de la figura paterna que va patir o la duríssima 'Tourette's', un tema que es clava a l'oïda amb els seus crits.

Punt i final
In Utero va ser la darrera obra publicada en vida de Cobain. Encara va tenir temps de gravar l'MTV Unplugged, encara que es va negar a publicar-lo com a àlbum i va sortir després de la seva mort. De Nirvana, però, no han parat de sortir àlbums i rareses. Des d'un Box Set amb 3 CD's i un DVD , passant per una versió reduïda del Box Set amb només un CD o el disc de grans èxits amb la inèdita 'You Know You're Right'. Nirvana va ser la punta de la llança de l'anomenat So Seattle, i va ajudar a que bandes més veteranes (com ara Soundgarden) i altres de la mateixa època (com Pearl Jam) aconsegueixin ressó internacional. En aquest sentit, mai les llistes de vendes han estat menys poblades de música pop comercial com a principis dels 90. On ara tenim triunfitos, fa 20 anys hi havia un grup de nois de Seattle que reinventaven el punk, el rock, el hard-rock o el metal per fer veure que hi havia vida fora del mainstream. Com sempre, el que havia de ser contracultura va passar a ser cultura pop, menjada per la pròpia indústria que ara promociona triunfitos i ara es pot sentir 'Smells Like Teen Spirit' a qualsevol discoteca pija. Tot i aquesta inevitable decadència, sempre podrem recordar amb orgull l'ultima vegada que la música alternativa va desplaçar el pop.

1 comentari:

Míriam Gómez ha dit...

Aquest disc és E N O R M E!