8 de febr. 2010

Finals dels 60: LA BANDA


The Band
The Band
Any: 1969
Discogràfica: Capitol

The Band és probablement un dels grups d'acompanyament més grans que han existit mai. Entre d'altres, tocaven amb el mateix Dylan en directe, a qui es pot dir que van substituïr en la consciència americana gràcies a aquest segon àlbum, publicat quan l'astre per excel·lència de la música dels EUA estava de retirada. Les Belles Glòries entren, de la mà del nostre fidel Delorean, a finals dels 60s per redescobrir un LP fonamental.

Arrels clàssiques
Si alguna cosa dolenta es pot dir de l'àlbum homònim de The Band és que no van descobrir res nou. Fins aquí poden arribar les crítiques. La resta només poden ser elogis per un autèntic clàssic vigent avui en dia per aquells a qui els agradi la música d'arrels folk (i pels que no, també). Plagat d'influències que van des del més obvi country-folk fins al funk, The Band ens remet a l'Amèrica rural (dada curiosa: tots els membres excepte un eren canadencs), en una proposta diferent a la música psicodèlica que es feia aleshores. Des de l'inici amb "Across The Great Divide" fins a la final "King Harvest (Has Surely Come)", passant per "Rag Mamma Rag"o "The Night They Drove Old Dixie Down", aquest quintet ens ensenya que es pot anar contracorrent i no morir en l'intent només mirant al passat (donant un cop d'ull a la portada, on semblen uns colons de segona meitat del segle XIX, s'entén aquesta fascinació). Aquest disc i l'anterior (Music From Big Pink) recullen el millor de les composicions de Robbie Robertson, a més d'unes cuidadíssimes melodies vocals i una instrumentació que fa goig de veure, i això que The Band disc va ser gravat en una cabana...

Què va passar?
Com tot, com més alt estàs, de més alt caus. Robertson va començar a exercir més influència sobre el grup i alguns dels membres no ho veien be. Tot i això, van treure un tercer àlbum d'estudi notable, Stage Fright, però que no estava tan cuidat en la producció com els anteriors, a partir d'aquí, van anar perdent força. Van participar a una nova gira de Bob Dylan i van gravar amb ell Planet Waves, però la química dins del grup no va tornar a ser mai la mateixa. L'any 1976, van fer un concert de comiat filmat per Martin Scorsese sota el suggerent títol The Last Waltz (molt recomanable). Entre els convidats, a més de l'òbvia presència de Dylan, hi havia Neil Young, Van Morrison, Ringo Starr... Una gira de retorn sense Robertson l'any 83 i les morts de Richard Manuel i Rick Danko han estat les últimes notícies de LA BANDA (sí, amb majúscules).