3 de febr. 2010

ESPECIAL WILCO: LA CONSAGRACIÓ

L'especial sobre Wilco continua una setmana més. Aquest cop ens centrem en els dos LP's que els van portar a la fama mundial Yankee Hotel Foxtror i A Ghost Is Born, dues peces clau per entendre el moviment musical que s'ha donat a conèixer com 'Americana', del que aquest nois de Chicago són el principal grup.
Yankee Hotel Foxtrot, la genialitat del disc maleït
A Ghost Is Born, la consagració


Yankee Hotel Foxtrot, la genialitat del disc maleït
Amb el que fins aleshores havia estat el seu cim de la popularitat (el discret número 78 de Summerteeth al Billboard), van entrar a l'estudi de gravació. Aquí comença una de les històries més estranyes, possiblement, de la història de la música, sobretot donada la importància que ha arribat a tenir el disc del que parlem. Després d'enregistrar les cançons a l'estudi, li van presentar Yankee Hotel Foxtrot a la companyia i, oh sorpresa!, el va rebutjar per poc comercial i es van negar a llançar-lo a la venda. La discussió va acabar amb la rescissió del contracte, amb Wilco comprant per cinquanta mil dòlars els drets del disc i sense manera de vendre Yankee Hotel Foxtrot.
Van fer una gira de presentació d'un disc que no estava a la venda, durant un any, fins que van acabar fitxant per Nonesuch Records. Dada curiosa: Nonesuch és filial de Warner, com Reprise, així que Time Warner va acabar pagant dues vegades per l'àlbum, una vegada per cada companyia. Finalment, l'any 2002, veu la llum el que per la premsa especialitzada va ser batejat com l'OK Computer americà. A més, per reforçar el directe s'hi van sumar dos nous músics: el multi-instrumentista Pat Sansone i el guitarrista Nels Cline. Les vendes van ser espectaculars i va arribar a situar-se com a número 13 del Billboard americà. No destacaré cap cançó en particular, ja que una obra mestra no té defectes. Durant aquest any també va veure la llum un documental titulat com el primer tall del disc, "I'm Trying To Break Your Heart", que explica com es va cuinar l'àlbum. Al final de l'any, Yankee Hotel Foxtrot estava a totes les llistes dels millors discos de 2002. Després de tot, l'espera havia valgut la pena.
Però no tot eren flors i violes. Jeff Tweedy va haver de passar per una clínica de desintoxicació i el grup es va veure obligat a suspendre la gira europea que anaven a fer durant el 2004.

A Ghost Is Born, la consagració
Segones parts poden ser brutals. La continuació del Yankee... no podia haver estat millor. Un cop superada l'addicció de Tweedy, amb la incorporació dels dos nous membres durant la gira i el fitxatge del teclista Mikael Jorgensen en substitució de Leroy Bach, Wilco aconsegueix donar forma a A Ghost Is Born. Aquí van deixar anar tota l'experimentació que portaven dins. El disc obre amb "At Least That's What You Said", una sort de "I'm Trying To Break Yor Heart" barroca, amb la guitarra de Cline fent un solo impossible que ocupa la meitat de la cançó. Tema a tema, Wilco puja fins als cims de la creativitat, deixant un altre disc per a la història. Grans crítiques i enormes vendes van portar al grup als grans festivals, inclòs el Primavera Sound, on es va donar a conèixer a gran part del públic d'aquí. A més, el grup va treure un llibre, The Wilco Book, que portava fotografies de Michael Schmelling i un disc amb cançons inèdites.
Ja al 2005, va sortir el directe Kicking Television, gravat a Chicago amb una nova cançó, la que dóna títol al disc. Durant aquest any, Wilco no va fer gaire cosa més i uns quants dels seus membres es van dedicar a projectes paral·lels. Entre ells destaca la gira que va fer en solitari Jeff Tweedy, que va passar pel primer Primavera Club (va tocar a l'Auditori del Fòrum). Un concert que, per cert, vam acabar veient unes 75 persones, ja que la resta (l'Auditori estava ple fins a la bandera) va marxar. Llàstima, és de les vegades que s'ha vist a Tweedy més participatiu amb el públic, fent conyes constants i demostrant que és un guitarrista de primer ordre. D'aquesta gira en va sortir un DVD, Sunken Treasure Live, que recull fragments de concerts i backstages de les actuacions que va fer per la costa del Pacífic als EUA.