24 de febr. 2010

Especial Wilco: darrers LP's i Mermaid Avenue

Tercera i darrera entrega de l'especial sobre Wilco (que grans que soc i que poc imparcial ha quedat tot el conjunt...). Avui toca centrar-se en la darrera època del grup i els dos CD's que han tret juntament amb Billy Bragg en homenatge al gran compositor nord-americà Woodie Guthrie, indispensable per entendre la música d'autor d'arrels folk-country. Sense més preàmbuls, que passin Jeff Tweedy i companyia.

Sky Blue Sky
L'any 2007 van tornar al Loft de Chicago, la seva base d'operacions, per posar-se a treballar. Sky Blue Sky trenca amb la línia d'experimentació seguida per Wilco i s'atansa més a un CD convencional, tot i que també te una qualitat més que notable. El principal problema és que venint d'on venien, a molta gent li va semblar un disc normal i corrent. Ja passa quan comences a parir obres mestres, que el que per un grup suposaria el cim de la seva carrera, per a Wilco semblava una obra menor. En part, el canvi d'estil del grup va tenir la culpa. La premsa especialitzada el va recollir amb força fredor, tot i que no va faltar a la majoria de les llistes dels millors discos de l'any. Sky Blue Sky, és cert, no te la ràbia dels seus dos predecessors més immediats. Tot i això, nova gira que els torna a portar al Primavera Sound i a fer un altre concert a Barcelona, concretament a Razzmatazz. Sold Out i al Primavera la gent asseguda davant de l'escenari dues hores abans de començar el concert..

Wilco (The Album)
Com si de fer parelles d'àlbums és tractés (tots els discos de Wilco és poden ajuntar per parelles excepte Summerteeth), Wilco (The Album), segueix les línies marcades del seu predecessor. Confirmada ja la seva presència al Primavera Sound, i fer un concert de presentació a L'Auditori abans de que sortís a la venda. El seté disc del grup continua sent una obra de primera línia, amb uns 4 temes finals insuperables. Molts el criticaran, esperant un nou Yankee Hotel Foxtrot o un A Ghost Is Born, però si ho fessin, diríem que sempre fan el mateix. A més poc abans de que sortís a la venda el disc, va sortir un DVD titulat Ashes Of American Flags, on es recullen cinc concerts de la gira feta al 2008 per Estats Units.

Mermaid Avenue vols I & II
L'any 1998, Wilco va col•laborar amb el cantant i compositor anglès Billy Bragg l'àlbum Mermaid Avenue, que conté cançons escrites por Woody Guthrie (artista folk d'Oklahoma, ja mort i que va ser molt conegut a la dècada dels 40. L'any 2000 van tornar a repetir i la van titular Mermaid Avenue vol. II. Després del seu llançament, el bateria Ken Coomer va deixar el grup i va ser substituït per Glenn Kotche.

Ja sabeu, un dels imprescindibles del Primavera Sound pel que haureu d'anar a agafar lloc abans de que comenci, ja que el seu directe és impagable, veure'ls en primera línia mentre toquen s'atansa a l'orgasme i mereix, per ell sol, la compra de l'abonament del festival.