19 de febr. 2010

DAYBREAKERS


DAYBREAKERS
Director: Michael i Peter Spierig
Any: 2009
Gènere: Acció/Thriller
És una realitat, els vampirs existeixen des dels albors del 7é art, personatges immortals i de moralitat dubtosa, víctimes de la sed i de l'aïllament, tot un filó d'or per Hollywood. Daybreakers és l'enèsima pel·lícula de vampirs que s'estrena aprofitant l'estela de l'èxit generat per la saga Twilight o True Blood (gran Jason Stackhouse), sota un plantejament original i atrevit tornem a trobar el mateix de sempre. Entretingut? Si. Interessant? No massa...

Any 2019, una plaga transforma a gran part de la població en vampirs, amb el temps molta gent decideix transformar-se voluntàriament davant dels avantatges de viure eternament i fugir de les malalties, el patiment i la mort. Els humans són perseguits i tractats com bestiar, fins que el seu número comença a veure's reduït i les reserves de sang s'exhaureixen. Ethan Hawke (Edward) és un dels científics de la farmacèutica Bromley Marks encarregat de solucionar aquest problema, trobar la formula per sintetitzar la sang.

La idea inicial així com la primera mitja hora de pel·lícula són força entretinguts, però arriba un moment en que no s'aguanta per enlloc, masses preguntes en l'aire i molt poques respostes o justificacions. És un d'aquells films on tot passa per que si, la trama avança però no es resolen la gran majoria d'incògnites. Estem davant d'una bona idea amb un mal desenvolupament, un guió poc treballat, on el més important és ensenyar un món ple de vampirs i la seva forma de viure. L'únic subtext aparent és el paral·lelisme crític dels homes com a recurs finit que proporciona sang, amb com nosaltres tractem la terra i tot el que aquesta ens ofereix. Però poc més.

Els responsables de Daybreakers són els germans bessons Michael i Peter Spierig guionistes i directors del film. Aquesta és la seva segona pel·lícula, per la qual han contat amb un bon pressupost que no han sabut aprofitar massa.

Cada cop que s'estrena una pel·lícula de vampirs tinc la petita il·lusió de veure un bon film, amb una trama treballada, personatges amb profunditat i ben dirigida, però les decepcions es succeeixen i no paren d'estrenar-se llargmetratges de vampirs on la majoria perden sempre de golejada i es converteixen en avorrides i repetitives histories sobre el sotmetiment de la humanitat i la redempció de l'anima. Tot molt trillat.

Un gènere que podria donar molt de suc, fracassa un cop rere un altre i Daybreakers no n'és una excepció, es deixa veure però és un altre pel·lícula de diumenge per la tarda, apunta alt i acaba xocant amb el sostre de les seves pretensions.

Els fans del vampirs ens haurem de seguir quedant amb Entrevista con el Vampiro (1994), Dracula (1992), Blade (1998) o la recent Dejame entrar (2009), tot esperant un altre bon guió de xucla-sangs.


Gènere: Acció/Thriller
Nacionalitat: Austràlia/Estats Units
Any: 2009
Duració: 98 min
Director: Michael i Peter Spierig
Guió: Michael i Peter Spierig
Actors: Ethan Hawke, Sam Neill, Willem Dafoe,
Claudia Karvan

Enllaços d'interès:
Web oficial
Fitxa completa