8 de gen. 2010

WHERE THE WILD THINGS ARE

WHERE THE WILD THINGS ARE
Director: Spike Jonze
Any: 2009
Gènere: Drama/Aventures
Sense cap mena de dubte la millor pel·lícula del 2009, una afirmació atrevida, però no arriscada. Spike Jonze recrea el llibre de Maurice Sendak amb un tacte i una màgia fascinants, tot ben farcit de subtext i emocions. Indispensable.

Spike Jonze feia set anys que no dirigia una pel·lícula, lluny ens queden la meravellosa Adaptation (2002) i l'experiment de Being John Malkovich (1999). En aquest temps Jonze ha seguit fent allò pel que va despuntar, videoclips. Amb Where the wild things are ens retrobem amb una altre petita gran història, farcida de bones intencions i que enamora des del primer pla.

Max (Max Records, una bèstia interpretativa) és un nen amb molta imaginació i un gran buit afectiu, fruit de la falta d'estructura familiar, té ràbia, por i angoixa, així com somnis, il·lusions i amor dins seu, però el conflicte amb un entorn que no l'enten i el decepciona, el portarà a viure un viatge cap a la reflexió i el retrobament amb si mateix.

El film és un no parar d'onades de creativitat amb una melodia rítmica perfecte, que condueix la trama amb facilitat de forma lleugera i amena, barrejant moments dinàmics amb xocs introspectius. Un assaig de bon gust i d'amor per l'estètica amb una banda sonora increible.

Tots em sigut nens i si tirem d'imaginari podem fer nostres les sensacions de Max, les seves vivències són pròximes en contingut i colpidores i emotives en el desenllaç. Amb uns diàlegs senzills i uns ninos cosins germans d'en Don Pimpón, estem contínuament rebent emocions sense necessitat de grans dramatismes o odissees. El que sembla un joc i una rabieta es torna una catarsi d'introspecció i anàlisi dels problemes humans, de la incomunicació, de l'estar sense estar, de la soledat de l'individu, de la impotència del més feble, la regressió a l'animal per entendre que és l'home modern. Una crítica als valors i els seus ordres, embolicada de Barrio Sesamo. Una pel·lícula rodada des de la perspectiva d'un nen per ensenyar als adults.

Cada any trobem tres o quatre joies a la cartellera que ens obren els ulls i el cor i Where the wild things are entra a fer companyia en l'olimp de les Dejame entrar (2008), CRAZY (2005) o rascant la primera o segona llàgrima cinèfila, My Girl (1991), històries de personatges en formació que escupen realitat amb olor a cotó fluix i hormones.

No hi ha millor manera d'estrenar el 2010 que amb aquesta obra d'art feta pel·lícula i fugir dels barrufets amb olor a Pocahontas del senyor Cameron.


Gènere: Drama/Aventures
Nacionalitat: Estats Units
Any: 2009
Duració: 101 min
Director: Spike Jonze
Guió: Spike Jonze i Dave Eggers
Actors: Max Records, Catherine Keener, Mark Ruffalo,
James Gandolfini, Paul Dano

Enllaços d'interès:
Web oficial
Fitxa completa