29 de gen. 2010

LA MÚSICA EN CATALÀ RECORDA A MARC GRAU

Qui: Els Pets, Quimi Portet, Gerard Quintana, Manolo García...
On: Sala Bikini
Quan: dimarts 26 de gener de 2010
Eurus: 8 (Concert benèfic per a Catalunya contra el càncer)

Els Pets, Quimi Portet, Manolo García i Lax'n'Busto, entre d'altres, van participar en el concert d'homenatge a Marc Grau en motiu del desè aniversari de la seva mort. El guitarrista i productor va ser una figura cabdal d'una época de la música d'aquest país. Tots el recorden amb agraïment, alguns fins i tot com un membre de la seva pròpia família. El que és clar és que tots els músics que es van reunir dimarts passat a una Sala Bikini plena (les localitats estaven exhaurides desde feia setmanes) deuen en bona part ser qui són i on són a Marc Grau. El guitarrista i productor de Gavà va marcar un abans i un després en la música catalana en un moment, els anys 80 i 90, en què ho necessitava més que mai. Probablement va ser el pare del moviment anomenat 'Rock català', que aglutinava a bandes com Sopa de Cabra, Els Pets, Sau, Lax'n'Busto o Umpah-pah, de les quals en va ser productor.

L'homenatge va ser organitzat pel seu fill, també Marc Grau i també guitarrista, concretament de Los Rotos, una banda de Barcelona que ja prepara el seu primer disc. Ells van ser els encarregats d'encendre el foc del concert amb el rock més dur que es va poder sentir aquella nit. Joan Grau, el fill petit del desaparescut guitarrista, va col·laborar també amb la seva guitarra en una cançó de la banda del seu germà gran, en el que va ser el seu debut sobre els escenaris. A continuació van anar desfilant diferents artistes que en algun moment de la seva carrera van treballar amb Marc Grau o fins i tot ex-membres de grups en què ell va ser guitarrista, com per exemple El Último de la Fila. Manolo García, Pedro Javier González o Quimi Portet, antics components d'aquest mític grup espanyol, van voler posar el seu granet de sorra a la vetllada, això sí, sempre per separat. Portet va ser l'únic que va interpretar tres cançons enlloc de dues, pel que sembla la tercera l'havia de tocar amb Adrià/Josep Puntí, l'ànima d'Umpah-pah.

També van actuar en solitari Gerard Quintana, abans vocalista de Sopa de Cabra i Joan Masdéu, que formava part dels antics Whiskyn's, als quals Marc Grau va produir el seu primer disc. Acabaven de completar el cartell els incombustibles Lax'n'Busto, Jordi Bastiste, Jornet Vilaplana Armengol & Riera i Color Dansa, la companyia de Mudit Grau, germana del desaparegut. Els Pets, grup on Marc Grau va ser el quart membre durant sis anys, van tancar el concert amb una emotiva "S'ha acabat", la primera cançó que van gravar amb el productor i en la qual ell interpretava un solo molt característic, que en aquesta ocasió va ser defensat pel seu fill en un dels moments més especials de la vetllada.

Deu anys és molt de temps, però la flama artística que va encendre Marc Grau encara segueix viva, com podem veure en els darrers discos de Quimi Portet, Lax'n'Busto o Els Pets (que es van escapar de la Casa Murada on estan gravant el que serà el seu proper disc). També és veritat que molts altres s'han quedat pel camí, les tendències musicals ja ho tenen això. Des de GN desitgem que d'aquí 10 anys el fenònem del 'Folk català' actual gaudeixi de la relativa bona salut que tenen els artistes que es van trobar dins el paraigües d'en Marc.

Per cert, inaugurem el nostre flickr amb les fotos d'aquest homenatge.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Home, dir que el Gerard Quintana, Lax'n'Busto, Manolo García o l'Adrià Puntí gaudeixen de bona salut és, com a mínim, agosarat.

Muntsa ha dit...

Home...precisament aquests...
Gerard Quintana acaba de treure disc.

Lax'n'Busto el van treure l'any passat i cada cop que fan alguna especial tipus disc de grans éxits o concerts triomfen com la Coca-Cola.

Manolo García es un dels artistes de més èxit d'aquest país.

I Adrià Puntí fa el que pot i sembla que està ressucitant...

Cap d'aquests quatre que has anomenat són sants de la meva devoció, ara de RELATIVA bona salut en tenen segur.