18 de gen. 2010

Clàssic dels 2000: el cant del cigne de Johnny Cash


American IV: The Man Comes Around
Any: 2002
Discogràfica: American

El nostre Delorean de les Belles Glòries avança a gran velocitat i es planta fa quatre dies, concretament l'any 2002, per fer un homenatge a un dels grans de la música americana: Johnny Cash. El darrer disc tret en vida del cantant de Kingsland ens deixa una barreja de cançons pròpies i versions (algunes certament memorables, tant per l'origen com pel resultat), que el situa com un dels millors àlbums de la primera dècada del segle XXI.

L'última paraula de l'home de negre
Johnny Cash va morir al setembre de 2003, un any després de treure aquest disc, que forma part d'una sèrie per la discogràfica American. L'any 1997 li va ser diagnosticada una greu malaltia que va fer que els seus darrers dos àlbums (American III i aquest del que parlem) es tornessin més foscos, molt més foscos. Arranca amb una cançó pròpia, nova de trinca i que dóna títol a l'àlbum, 'The Man Comes Around', on un Cash ja a la recta final de la seva vida fa moltes referències a l'Apocalipsis. Si la primera cançó es dura, la segona, 'Hurt', una versió dels Nine Inch Nails, no ho és menys. Johnny Cash, acompanyat només per una guitarra acústica, arriba posar la gallina de pell. Trent Reznor, cantant dels NiN, va dir que des de que va escoltar la versió de Johnny Cash mai havia tornat a escoltar la seva composició en boca dels NiN. S'entén més encara aquesta afirmació si es veu el videoclip que va acompanyar al cançó, i que va guanyar el Grammy d'aquesta categoria. Entre les cançons versionades ens trobem a Simon & Garfunkel i el seu clàssic 'Bridge Over Troubled Water', 'Personal Jesus' de Depeche Mode reconvertit en un boggie o 'In My Life' dels Beatles, a més d'algunes revisions de temes clàssics del mateix Cash.

Llegat d'un colós
La música actual no seria la mateixa sense Johnny Cash. I és que el cantant nord-americà va ser un dels pioners del rock, rockabilly i un dels gran clàssics del country. Memorable el concert a la presó de Folsom, que el va retornar al cim després d'uns anys sense èxits remarcables. Però de la seva primera època ens queden cançons com 'I walk the line' inclós al seu primer àlbum o 'Ring Of Fire', que darrerament l'han utilitzat al programa Granjero Busca Esposa de Cuatro com a banda sonora de les promocions. No es pot destacar només un àlbum de Cash, ni un grapat de cançons, cal escoltar-se'l amb deteniment per poder veure la seva evolució i com ha deixat empremta a moltes generacions de músics posteriors.