17 de des. 2009

CINC NOIES I UN VESTIT D'ALAN BALL

No sé si això és una crònica, una ressenya o una promo. Jo no soc cap entès en Teatre, ni tan sols es podria dir que en sóc un "aficionat", hi vaig poc i tot i això. Però avui m'he armat de valor per postejar aquest text, i és que la obra i aquest teatre s'ho valen.
"Cinc noies i un vestit" és una comèdia d'Alan Ball que ha donat el tret de sortida a l'Almeria Teatre, al vell mig de la Vila de Gràcia, que acaba de reobrir les seves portes després d'una profunda remodelació (em comenten que si no és l'únic, és dels poc amb un teló d'acer!). Encara fa olor a nou. És més: tenen alguna part en plena finalització d'obra.
En paraules seves, diuen que l'Almeria proposa un concepte nou a casa nostre: Fringe. Propostes de molt alta qualitat sense renunciar al sentit comercial. De fet, al sortir ahir de l'obra, em va ser inevitable denominar-lo com el Verdi del teatre.

Tant és així que la seva primera obra, de la companyia resident Gataro, obre la temporada amb un clàssic d'Alan Ball. Aquí haig de fer un punt, el (gran) Alan Ball és el culpable de, per exemple, Six Feet Under (a dos metros bajo tierra), True Blood o American Beauty, quasi res. Doncs aquesta obra va ser la darrera abans d'enfilar-se a la televisió, "Cinc Noies i un Vestit" va ser la que li va atorgar el reconeixement suficient com per començar aquesta envejosa carrera professional.

A la obra es veu perfectament American Beauty o Six Feet Under, és d'aquesta mena de tòpic darrera tòpic amb una cura i perfecció que no ho semblen, sinó tot el contrari, que és d'aquí d'on en surten els tòpics.

Això són cinc noies, al casament d'una sisena, totes cinc vestides igual: les dames. Forçades per la situació del casament es veuen obligades a amagar-se a la habitació de la germana petita i allà, totes cinc, remouen a traçades, a bandades, tots els fonaments i el sentit, de les seves vides, que no són res més que els de la societat americana.

Costumista, intimista, aprofundint dins la superficialitat de les interrelacions, i amb una naturalitat tal que dona un ritme trepidant als diàlegs i accions, diàlegs que per altra banda són ingeniosos, afilats dins la normalitat i innocència dels seus personatges, ni molt menys del seu autor.

Ressaltar la dificultat que suposa la construcció d'un personatge (tant de l'autor com de l'actriu) quan tots els personatges vesteixen igual i es representen al mateix espai.

Bé, només dir-vos que és una molt bona comèdia d'un teatre que s'haurà de seguir amb lupa, ja que prometen grans vetllades! Això sí afanyeu-vos que la que ve és la última setmana!


Fitxa tècnica:
Direcció: Victor Alvaro

Amb: Georgina Latre, Anna Casas, Savina Figueras Jansana, Ariadna Suñé,
Guida Uyà i Victor Alvaro


Info pràctica:
ALMERIA TEATRE
c/ Sant Lluís 64
Barcelona
Metro Joanic L4

HORARIS
De l’11 al 27 de desembre de 2009
De dimarts a divendres a les 20h
Dissabtes a les 17h i a les 20h
Diumenges a les 17

Dijous 24 no hi ha funció

Dissabte 26 única funció a les 20h

PREUS
Dimarts i dimecres 18€
De dijous a diumenge 22€

Venda d’entrades únicament a la taquilla del teatre

Horari de taquilles: de dimarts a divendres de 19h a 22h; dissabtes de 16h a
22h; diumenges de 16h a 19h

Reserves a Gataro (93 351 82 31) o enviant un correu electrònic a
info@almeriateatre.com

1 comentari:

mir* ha dit...

vaig anar l'altre dia a la presentació d'aquesta obra i té molt bona pinta! i el teatre els ha quedat molt xulo! :)