21 de des. 2009

1970: Època daurada del Heavy Metal


Paranoid
Discogràfica: Vertigo
Any: 1970


Avancem un any des de l'última Bella Glòria per arribar fins a 1970. Aquest any va sortir el segon LP d'un dels grups pioners del Heavy Metal, Black Sabbath. La banda d'Ozzy Osbourne supera amb escreix les expectatives que havia deixat el seu primer àlbum i, amb Paranoid, es va assentar com una de les bandes més importants del heavy, juntament amb Led Zeppelin.

Crits del més enllà
Si alguna cosa caracteritza als primers Black Sabbath, eren els crits d'Ozzy. I és que el cantant s'allibera aquí i exhortitza els seus dimonis deixant-se la veu a cada tema. El disc s'enceta amb 'War Pigs', cançó protesta contra la Guerra del Vietnam, que comença amb unes sirenes anunciant l'imminent bombardeig que estem a punt de patir. El disc continua amb l'himne per exel·lència dels Black Sabbath, 'Paranoid'. Tan important és aquesta cançó pel grup, que la van cantar l'any 2002 a l'aniversari de la coronació de la Reina d'Anglaterra. A més, ens deixa les arrels d'un estil musical que apareixeria aquesta mateixa dècada, el punk (no em negareu que el riff de guitarra i l'estil de cantar d'Osbourne no s'assemblen als clàssics del punk). Després de la balada 'Planet Caravan', cançó intrigant amb sons atmosfèrics, arriba l'hora d'avançar-se a un altre estil musical, el Grunge. 'Iron Man' be podria ser una cançó del Bleach de Nirvana, dels primers Mudhoney o, si s'apura, dels primers Soundgarden. So Seattle vingut de del Regne Unit pràcticament 20 anys abans. La cara B del disc no és gens menyspreable, amb cançons com 'Hand Of Doom', descripció d'un viatge amb heroïna o 'Fairies Wear Boots', stoner rock de pura cepa i del que van beure grups com Kyuss o la seva continuació, Queens Of The Stone Age.

Moltes influències posteriors
Com ja s'ha mencionat abans, Black Sabbath va influenciar una quantitat de grups pràcticament infinita. Des dels punks fins a l'escena de Seattle de finals dels 80 i principis dels 90 són deutors del grup britànic. Això per la vessant més diguem-ne 'punk', perquè per la banda heavy/rock dur no és va quedar curta, ja que l'escena heavy que es va aixecar als 80 o els grandíssims Kyuss (prometo dedica'ls-hi un post ben aviat) no serien possibles sense l'invent d'Ozzy Osbourne i companyia. Pel que fa al grup va acabar envoltat d'un ambient de drogues insuportable que el va portar a dissoldre's, però abans encara van tenir temps de treure el genial Black Sabbath vol. 4. D'altra banda, per molts és conegut el lamentable reality The Osbourne's que va protagonitzar Ozzy amb la seva familia... veure per creure.