11 de nov. 2009

TORTOISE X 3 = CRÍTICA + RESENYA + AVÍS


Tortoise
Beacons Of Ancestorship
Any:2009
Discogràfica:Thrill Jockey

El què és bo, si és breu, dos cops bo. Doncs això és tres cops bo. Aquest post trobareu una petita crítica de l'últim, i fabulós, disc de Tortoise (Beacons Of Ancestorship, Thrill Jockey, 2009), més dues petites cròniques de directes seus (una d'aquest estiu i una altra del 2005) que serviran com a precedent per introduir l'avís, el recordatori, del seu imminent concert a Barcelona.

Comencem des de l'ara, des del present, Beacons of Ancestorship (Thrill Jockey, 2009) que Tortoise va editar aquest Juny. Els de Chicago han tornat a la càrrega després de 5 anys, amb aquest nou àlbum que ha suposat ser el seu 7è disc d'estudi, i una nova volta de torca a la seva música.

Sí, tot el que hi desenvolupen es podia intuir al seu anterior It's All Arround You (Thrill Jockey, 2004) i al predecessor Standards (Thrill Jockey, 2001) però no. Aquí el jazz, sense desaparèixer, és més, seguint siguen la base d'on parteix tot, perd pes; el post es sublima i evoluciona tal com ho ha fet fora de la banda, i a canvi, la presència Kraut o Math guanya posicions.
Quant lluny ha quedat aquell Millions Now Living Will Never Die (Thrill Jockey, 1996), quant ha plogut des de llavors. Els peixos s'han escorregut.
Aquí s'apropen a la era Battles. I és que no ha de ser fàcil que apareguin grups com Battles i poder ignorar-los. La norma d'aquesta nova referència ha fet que tot perdi atmosfèrics en direcció a la pista de ball, sí, té tendències involuntàries de rompe pistas, però amb unes acideses, repeticions, assonàncies, cacofonies rítmiques, i demés, que el fan quasi impracticable. Té unes deixadeses en forma electrònica que n'enfosqueixen l'audició i conjuguen una gramàtica sonora exquisida amb els instruments de corda, i la part rítmica, com sempre, amb una presència esfereïdora, és la que talla el bacallà.
En resum, un dels millors àlbums de l'any.

Aquí un petit tastet: Prepare Your Coffin

L'últim cop que varem tenir els Tortoise per terres barcelonines va ser durant l'edició del 2005 del Primavera Sound, quan presentaven l'esmentat It's All Arround You, i on varen demostrar la increïble solvència en directe tot i a pesar del temps, ja que sí, també passa el temps per a ells, però és per a bé.
El màgic i trepidant concert a l'Auditori del Fòrum que es varen marcar, va deixar bocabadats a tots els presents, inclosos algun acompanyants que vaig enganyar per a que hi entressin.
Per sort tenen un altre disc a presentar. És per això aquesta gira de presentació.
Amb aquest Beacons Of Ancestorship han tornat a la carretera, i des de l'estiu estan girant, per acabar portant-los, el pròxim dimecres 18 de novembre, a Barcelona. Abans però, ja han passat per vàries ciutats, entre elles Nova York, on el passat 21 de juliol varen arremetre amb tot el pes dels dB sobre els oïdes dels que varem voler gaudir, un altre cop, de la màquina Tortoise en ple funcionament.
Amb un setlist impecable i tocant cançons tant del TNT com del It's All Around You com del Standards, encara que basant-se en l'últim, òbviament, varen més que convèncer a petits i grans. La tremenda força que despleguen amb les dues bateries i amb un superbi John McEntire, no van donar treva durant les més de dues hores en que una sí una altra també, el malabarismes i sincronies impossibles feien tremolar tots els apèndix vibrant com les cordes de Jeff Parker. Les fotografies que il·lustren el post en són una mostra.
Destacar l'impressionant (sé que s'abusa del terme, però és que aquí és on s'escau) aparell musical que duen. Una espècie de xilòfon-teclat que és percudeix amb baquetes però que és completament elèctric: Un sintetitzador de percussió: La redundància de Tortoise. (Veure foto següent)Aquesta gira, però, no els porta a un concert normal, sinó que és dins el Festival de Jazz de Barcelona on se'ls ha de buscar, el lloc: El Palau de la Música. Pot ser, per això té un cost tan alt (42€ a platea).
No ha de ser excusa. Aquest és un directe d’aquells que no es poden deixar escapar. Aquest és el meu avís: Feu el favor de veure, per un cop a la vida, a Tortoise. Qui avisa no és traïdor.

Enllaços d'interès:
http://barcelonajazzfestival.com/
Entrades
myspace
web oficial