6 de nov. 2009

MOON


Moon
Director: Duncan Jones
Any: 2009
Distribuidora: Sony Pictures

2001, aquesta data va marcar el cine per sempre, la genialitat d'un gran excèntric va revolucionar la indústria i el gènere de la ciència ficció tal com el coneixem. Posteriorment apareixerien els Aliens, Replicants i les diverses formes i maneres d'interpretar el futur de la humanitat i les seves peripècies. Metàfores més o menys crues del que anhelem i del que rebutgem.

En un prisma més proper, Sodenbergh va dir la seva a Solaris (un film densament interessant) i Boyle també ho va provar (en clau menys metafísica) amb el thriller espacial Sunshine. Bons directors, bones intencions, bons pressuposts, pel·lícules normals per les que no seran recordats.

En aquest punt, recentment premiada a l'últim festival de Sundance i Sitges, el fill d'una icona musical (Bowie), ens regala una meravella de pel·lícula rodada en 33 dies, en uns estudis (no hi ha cap exterior real), sense quasi efectes digitals, on 5 milions de dòlars i unes quantes maquetes valen molt més que els quasi 300 milions de ferralla de Transformers 2 (per mencionar una sense especial mala baba).

Duncan Jones en el seu debut dirigeix magistralment un assaig sobre l'home i el seu màxim enemic, ell mateix. Amb un únic actor (Sam Rockwell com a Sam) és capaç de recrear una narrativa intrigant, que no perd mai el ritme i ens manté entretinguts i expectants, sense caure en masses tòpics, bordejant moments d'imprevisibilitat (prou vagues de guionistes, si-us-plau) fascinants. Kevin Spacey dona veu i vida a GERTY, un sistema d'intel.ligència artificial a cavall entre HAL i WALL-E. Una recreació dels prefectes d'Asimov amb veu d'actoràs i anima d'emoticon, que acompanyarà a Sam en el seu dia a dia lunar.

Moon veu i menja dels seus predecessors, però a diferencia d'altres, fuig de les pretensions i ens acosta a l'essència de les persones, la soledat, la por, el desengany, la il·lusió, l'esperança, l'amor, la perseverància. Una llarga llista d'emocions i sentiments que veurem reflexats en aquest regal de metratge selenita.

Genere: Thriller/Ciència ficció
Nacionalitat: Regne Unit
Any: 2009
Duració: 97 min
Director: Duncan Jones
Guió: Duncan Jones, Nathan Parker
Actors: Sam Rockwell, Kevin Spacey, Dominique McElligott, Rosie Shaw, Kaya Scodelario, Benedict Wong

El tràiler és un spoiler rere l'altre.

http://www.imdb.com/title/tt1182345/