12 de nov. 2009

Johansen i Liniers a la Sala Apolo (10/11/2009)


Algú em va dir un cop que quan poses Kevin Johansen en una oficina tothom (el que no el conegui, és clar) pregunta què és el que sona. És fàcil, Kevin Johansen, a primera escolta, fa una música molt càlida i agradable per tenir de fons mentre treballes o fas qualsevol altra cosa. Johansen és un cantautor (que no cansautor) nascut a Alaska, però de mare argentina i de besavis gallecs i catalans, és a dir, una d’aquelles miraculoses barreges que es dóna allà per les Amèriques. Té al mercat quatre discos, tots ells publicats dins d’aquest segle, que l’avalen com un dels artistes més respectats de tota Llationamèrica.

La història de Ricardo Siri, també conegut com Liniers, és una mica diferent. Dibuixant d’històries, deu el seu pseudònim a que, segons ell, és descendent del virrei de Buenos Aires Santiago de Liniers. Liniers ha signat tires en nombroses publicacions i també ha publicat una bona quantitat de llibres. Fins ara, la seva relació amb la música és limitava a fer portades de discos, concretament una pel mateix Johansen i una altra per Andrés Calamaro.

Tots dos, cantautor i dibuixant, van unir forces fa uns mesos per fer un pas més enllà i van publicat Oops, un llibre amb lletres de Johansen dibuixades per Liniers. Per celebrar-ho se’n van anar de gira, primer per Llatinoamèrica, on han arrasat, i després per la península. Dimarts va ser el torn de Barcelona, on van presentar el llibre davant d’una audiència asseguda i amb moltes ganes de veure el duo argentí, d’una banda perquè el darrer cop que va venir Johansen va suspendre i de l’altra per la curiositat de veure al dibuixant Liniers sobre l’escenari.

L’experiment no els va poder sortir millor. Al final de la primera cançó ja tenien el públic a la butxaca i molt més entusiasmat que de costum, tenint en compte que parlem de Barcelona, tot i que sospitem que gran part de la comunitat argentina de la ciutat era present a la sala. Johansen encantat d’estar allà i poder compartir el seu humor intel.ligent i Liniers molt més divertit del que ens haguéssim pogut imaginar. Pel que fa el repertori va ser una més que correcta combinació de grans èxits i algunes cançons de Logo (2007), el seu últim disc. El resultat final va ser un show rodó d’aquells que et fan sortir de la sala amb un somriure a la boca. Johansen i Liniers són dos amics que pugen dalt d’un escenari i que s’entenen i es complementen perfectament. No ens estranya gens, ja que tenen en comú tenen moltes coses a part de la seva procedència. Johansen i Liniers, a més de per un llibre, estan units pels entranyables i imperfectes personatges de la seves històries i per la seva finíssima i intel•ligent ironia en la manera d’entendre el món. Esperem que segueixin així, fins que l'art els separi.

1 comentari:

míriam ha dit...

juvar i jo que m'ho vaig perdre!