1 de des. 2009

FANTASMES DE BARCELONA, SYLVIA LAGARDA-MATA


Fantasmes de Barcelona
Sylvia Lagarda-Mata
Any:2009
Editorial: Angle Llibres


A Gent Normal ens agrada llegir i ho fem força sovint, sobretot al transport públic i al lavabo, les millors biblioteques del món. Llegim una mica de tot, des de llibres de programes de tele que surten per Sant Jordi fins a tractats sobre arquitectura modernista, així que aquesta secció serà d’aquesta manera, una mica de tot.

Avui hem llegit una entrevista a La Vanguardia que finalment ens ha fet encetar aquesta secció. El cas és que la senyora Sylvia Lagarda-Mata ha escrit un llibre sobre fantasmes que han existit i encara existeixen a la ciutat de Barcelona. Es tracta de fantasmes en el sentit més estricte de la paraula, no us penseu que trobareu en aquest volum cap ratlla que parli sobre Millets, Montulls, Bartomeus Muñoz o cap altra personatge de l’imaginari político-cultural de la ciutat Comptal i voltants. En aquest llibre només trobareu fantasmes i espectres de veritat, d’aquells dels que li agrada parlar a l’Iker Giménez el diumenge a la nit.

Lagarda-Mata a Fantasmes de Barcelona (Angle Editorial) ens explica 13 rutes fantasmagòriques diferents de la nostra ciutat. Totes han estat documentades i de totes s’hi poden trobar referències bibliogràfiques de l’època. En elles s’hi narren fenòmens paranormals de tot tipus, des d’aparicions de fantasmes de reis medievals que anuncien el futur, passant per ànimes que vigilaven les obres de la Sagrada Família durant la Guerra Civil, fins documents que acrediten que l’any 1998 diverses persones van veure volar un drac pel cel de Barcelona. Pel que sembla aquest darrer fet fou publicat per La Vanguardia i ja sabeu, com ressava el seu mític anunci 'Si La Vanguardia diu que les vaques volen, és que volen', suposem que amb el tema dels rèptils voladors es compleix la mateixa premissa.

En definitiva Fantasmes de Barcelona recull tot un ventall d’històries i llegendes tradicionals basades en la por al desconegut que ens poden fer veure la nostra ciutat des d’una altra perspectiva, a partir d’ara, tindrem més motius per passar por quan passegem pel Gòtic, a part, és clar, dels carteristes. Com diria un guionista d’Expedient X: 'La veritat és allà fora.' I com afegiríem nosaltres: 'i no porta la Mondo Sonoro sota el braç.'