20 de nov. 2009

Famílies analògiques

Frédéric Nauczyciel és molt més que un fotògraf amb un cognom impronunciable. És un mestre de la llum, un artista que es queda a mig camí entre l'antropologia i l'art contemporani. Un defensor del format analògic que ha realitzat tota la seva col·lecció amb una tècnica quasi obsoleta: la diapositiva cibachrome.

Les seves fotografies emanen autenticitat, tot i que en sentit estricte cap d'elles és real, ja que el fotògraf francès opta per la intervenció i demana als protagonistes que escenifiquin certes situacions fins a captar l'instant màgic. Però, i què? Per a veure la realitat ja tenim els documentals.

Sí, Nauczyciel és un fotògraf peculiar que va descobrir la seva vocació amb quasi 40 anys i que en cap cas s'aprofita de les possibilitats de viure en l'era digital. Ell és un artista 100% analògic i per això a l'hora de retratar explota la llum natural de cada situació. De fet, l'ús dramàtic de la llum és un dels punts forts de la seva obra.

La Virreina i l'Institut Francès exposen la mostra "Sojorn íntim. Fotogrames de la intimitat familiar", que no és més que una trentena de fotografies sorgides de la convivència de Nauczyciel amb famílies de ciutats de Suècia, França i l'Estat espanyol.

Amb un to fred i distant, les instantànies de Nauczyciel plasmen escenes domèstiques familiars que actuen a forma de metáfora. El repte de l'espectador és llegir entre línies el que passa amb cadascuna de les famílies retratades. Res és tan simple com sembla. Absències, alegries, tristeses, sentiments… Com si de textos es tractessin, les fotografies deixen les veritats al descobert.

Com és la familia moderna europea? A través de les lents de la càmera, sembla que nacionalitats, cultures, religions i nivells socials desapareixen i l'únic que queda és l'entorn més íntim i familiar, que en estat pur és compartit per totes les persones.